ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ. Όταν ανάμεσα στον Χρυσό και τον γονιό ο άνθρωπος διαλέγει τον χρυσό…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Χρυσός: μέταλλο αξίας χρήματος και πλούτου ή κόσμημα για τους ανθρώπους  ο χρυσός που στο όνομα του γίνονται συνεχώς φρικτά εγκλήματα ή δολοφονίες σε όλη τη γή.

Στην επικαιρότητα των ημερών οι καταγγελίες σοκ που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων όπου πρώην υπάλληλοι κατήγγειλαν περιστατικά βίας κατά των υπερηλίκων που διαμένουν εκεί ακόμη – ακόμη ως και για το ‘πέρας’ της ζωής μερικών από αυτούς. Το θέμα παραπέμθηκε στην Δικαιοσύνη και απαιτεί τον μη σχολιασμό του έως την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο Επιτάφιος του Περικλή του Θουκυδίδη είναι ένα από αρχαία κείμενα που δείχνουν τον σεβασμό και θαυμασμό που έτρεφαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τους προγόνους τους.Μήπως εμείς οι νεοέλληνες ξεχάσαμε την σημασία που παίζουν στη ζωή , την ιστορία και το μέλλον μας οι πρόγονοι μας;

Μία Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της, οφείλει να σέβεται και να παρέχει τα πάντα στα γηρατειά γιατί με την αυτοχθονία, τη στήριξη τους,  τις επιλογές τους και τη ζωή τους, έχουμε παραλάβει την γη που διατήρησαν προγονικά, ώστε να περάσει στην επόμενη γενιά. Τώρα, αν οι γονείς μας με τις επιλογές τους μας έφεραν στο σάπιο σύστημα που επικρατεί τώρα τι να σεβαστούμε;  Το ότι παρά τα λάθη τους μας μεγάλωσαν να αντιληφθούμε τι έγινε εσφαλμένα  και τώρα ήρθε η σειρά μας να πράξουμε τα δέοντα ώστε τα δικά μας παιδιά να σέβονται εμάς όταν γεράσουμε.

Διαχρονική λοιπόν, εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας…  Εξασφάλιση και φροντίδα καλύτερη από το σπίτι η φράση που υιοθετούν πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν τους γέρους γονείς τους σε οίκους ευγηρίας.

Με αφορμή τα φρικτά γεγονότα των Χανίων  που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση και δυσαρέσκεια στους πολίτες μου προκάλεσαν κι εμένα μερικές απορίες που σας τις καταθέτω και πάντα με επιφύλαξη έως αποδείξεως του αληθούς των γεγονότων.

Πόσα είναι τα Χανιά; Μία μικρή πόλη. Και στα μικρές πόλεις τίποτα μα τίποτα δεν μένει κρυφό και μάλιστα για χρόνια. Εάν λοιπόν , υπήρξαν ‘παράξενες’ δισθήκες τροφίμων του γηροκομείου οι συγγενείς δεν διεκδίκησαν την κληρονομιά τους ,δεν το διέδωσαν; Πως συνέχισαν κάτοικοι της ίδιας πόλης να ‘μπαρκάρουν’ τους γονείς τους εκεί;

Κάποιος συγγενής –τώρα-, μίλησε για τον πατέρα του που τον έβρισκε σε κάθε επίσκεψη του πιο αδύνατο κι ότι οι γεράκοι υποσιτιζόταν. Αυτό δεν το έβλεπαν οι συγγενείς των υπολοίπων ; Γιατί τους άφηναν εκεί;

Η σιωπή δεν είναι …χρυσός…

Υποκρισία. Αδύνατον να μην μετέφεραν όλα αυτά τα φρικτά οι εργαζόμενοι στους δικούς τους, αδύνατον οι συγγενείς των γέρων να μην τα βλέπανε. Γιατί κανείς δεν μιλούσε μέχρι τώρα αφήνοντας τόσους ανήμπορους συνανθρώπους ανυπεράσπιστους;

Ξέρετε, δεν φταίει πάντα το …κεφάλαιο, δηλαδή ο επιχειρηματίας και τα κερδη του. Η δική μας ευθύνη; Και ιδιαίτερα αυτών που επιλέγουν γηροκομεία για κατοικία των γονιών τους. Από τον παπού και την γιαγιά καμάρι μας κι αρχηγούς της οικογένειας, στον παπού και τη γιαγιά σε οίκους ευγηρείας… Άλλες εποχές.

Τοποθετούμε στο καυτό αυτό θέμα ως εθελόντρια ΕΕΣ με 30 χρόνια υπηρεσία στην Τρίτη ηλικία. Έχω δει κι ακούσει πολλά. Απαγορεύεται –σαφώς-, η κατάθεση πληροφοριών και εμπειριών υπηρεσιακών έστω και εθελοντισμού, όμως θα σας καταθέσω –επιτρέψτε μου-,  το δόγμα μου μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο χώρο της τρίτης ηλικίας: Η μόνη αθεράπευτη ασθένεια και πιο επίπονη είναι ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ…

Ζούμε σε μία εποχή που ο άνθρωπος μετετράπει σε ‘μετάνθρωπο’. Πουλήθηκαν όλα, προδόθηκαν όλα, αποστάτησαν όλα στο όνομα του χρυσού. Κι αν όχι τις κληρονομιές θεωρούμε την …ησυχία μας χρυσό , ‘μπαρκάρουμε’ τον γονιό σε ιδρύματα γιατί ανάμεσα στον χρυσό και τον άνθρωπο-δηλαδή τον γονιό, επιλέγουμε τον χρυσό.

Σαφώς ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Ας δούμε όμως την άλλη πλευρά αυτή της Πολιτείας που είναι υπεύθυνη –υποτίθεται-, για το σύνολο των πολιτών της για την εύρυθμη λειτουργία της.

Ενδεικτικά από τον τύπο: Τσακαλώτος: Σε 20-30 χρόνια δεν θα υπάρχουν , οπότε δεν θα επιδρά το σύνολο τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Τη θυμάστε αυτή τη δήλωση που είχε κάνει πάταγο;

Ένας άλλος πολιτικός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει: < Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι άνω των 70 ετών άρα η περικοπή δαπανών θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου…>!!!

Μόλις προχτές οι οικονομικές εφημερίδες έγραψαν για τις περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και την μετατροπή τους σε φιλοδωρήματα…

Από τον αρχαίο μας πολιτισμό τελικά δεν έμεινε τίποτα. Οι γονείς δεν είναι πλέον χρυσός… Κονωνία, σύγχρονη κοινωνία, εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω…

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.